Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigosik z dyni po grecku

Składniki:

  • pół małej dyni
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów
  • średni seler
  • por
  • łyżka mąki
  • pieprz, ziele angielskie, sól
  • 4 łyżki oleju


Sposób przyrządzenia:

Obraną dynie pokroić w drobne kwadraciki, oprószyć mąką i obsmażyć na połowie oleju. Obraną marchewkę i selera zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce. Cebulę i pora obrać, opłukać i pokroić w koła. Warzywa poddusić na reszcie oleju. Pomidory włożyć na chwilę  do wrzątku, zdjąć skórkę, pokroić i dodać  do duszących się warzyw. Włożyć kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, osolić i dusić, podlewając wodą, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać podsmażoną dynie, doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Podawać z ryżem na sypko, posypując obficie potrawę posiekaną pietruszką.
Przepis nadesłany na konkurs "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Agata Bublewicz
  

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *