Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos z ziemniaków

Składniki;

  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku
  • łyżka octu
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 szkl. śmietany
  • łyżka oleju
  • 1 szkl. grochu Jaś
  • ½ łyżki mąki

    Sposób wykonania:

    1. Groch zalać woda i odstawić na 3 godziny.
      Po tym czasie ugotować w tej sam wje wodzie po czym go odcedzić rozetrzeć .
      Następne obrane ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą tyle aby były tylko przykryte.
      Dodać jeszcze łyżkę octu i gotować na półtwardo.
      W między czasie na rozgrzanym oleju przesmażyć boczek pokrojony w kostkę oraz posiekaną cebulę, wówczas wlać śmietanę wymieszaną z mąką o przez kilka minut trzymać na ogniu.
      Na koniec ziemniaki, groch oraz śmietanowy sos wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *