Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos staropolski Agi

 

Składniki:

  • 1 ½ kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 ½ kg różnych mięs: schab, cielęcina, kiełbasa, kaczka itp.
  • 8 dag suszonych grzybów
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 200 ml czerwonego wina

 

 

Sposób wykonania;
Kapustę poszatkować po czym sparzyć ją wrzątkiem, wówczas zalać ją małą ilością wody i gotować.
W między czasie na boczku przesmażyć posiekaną cebulę i kawałki mięsa po czym wrzucić je do kapusty.
Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
Następnie grzyby pokroić i ugotować w małej ilości wody po czym wrzucić je razem z wywarem do kapusty.
Trzymać na ogniu 40 minut i dodać śliwki pokrojone  w paski.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z winem.
Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka a bigos zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *