Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biały tort

Ciasto Składniki:
– 15 dkg kokosów
– 5 białek
– 25 dkg cukru
 

Białka ubić „na sztywno” dodać po troszkę cukier i kokosy i dalej ubijać aż piana będzie trzymać się miski w której ją ubijamy. Z piany kokosowej upiec 2 placki w dużej tortownicy. 15dkg orzechów włoskich 5 białek 25 dkg cukru Postępować tak jak poprzednio z tym że teraz pieczemy jeden placek Wszystkie placki upiec w średnio nagrzanym pikarniku tak żeby się dobrze wysuszyły.
Masa składniki:
Z 15 żółtek 30 dkg cukru 2 budyni śmietankowych lub waniliowych (budynie mają być na pół litra mleka) utrzeć krem zalać go gotującym się 1 litrem mleka i chwilę pogotować stale mieszając.
Następnie wystudzić. W tym czasie rozetrzeć pół kilograma masła bez oleju i po łyżce dodawać ugotowany krem. upieczone i wystudzone placki przekładać kremem.
Posmarować nim również boki tortu i całość posypać kokosowymi wiórkami /tort ten jest naprawdę pyszny/.Reszta dekoracji według upodobań.

4 comments for “Biały tort

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *