Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała ryba po seczuańsku

 

Składniki:

 

  • 350 g filetów z białej ryby
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • olej roślinny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm laski świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 czerwona chili
  • 3 cebule dymki
  • 1 łyżeczka octu z wina ryżowego
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 175 ml wywaru z ryby
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • kwiatki chili

Sposób wykonania:
Jajka roztrzepać razem z mąką, dodać 1 łyżkę sosu sojowego oraz wino.
Całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
W powstałym cieście moczyć rybę pokrojoną w kostkę i smażyć w woku  z rozgrzanym olejem.
Rybę smażyć partiami około 2-3 minut.
Po usmażeniu ryby wylać większość oleju po czym wrzucić do woka posiekany czosnek, imbir, cebulę, seler, dymkę oraz chili.
Smażyć nie przerywając mieszania około 2 minut.
Po tym czasie wlać pozostały sos sojowy, wywar z ryby oraz ocet.
Doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem.
Na sam koniec zagęścić sos mąką wymieszaną z wodą.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu ostatnią minutę.
Rybę włożyć do sosu i jeszcze przez chwilę podgrzewać aż ryba stanie się ciepła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *