Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Składniki:

  • ½ kg białej kiełbasy
  • ¼ kg pieczarek
  • łyżka mąki
  • 1 szkl kwaśnej gęstej śmietany
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 2 łyżki smalcu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Kiełbasę przełożyć do garnka po czym zalać ją wrzącą wodą i podgrzewać około 10 minut.
W między czasie obrane pieczarki pokroić w paseczki i przesmażyć je na rozgrzanym smalcu.
Wówczas oprószyć je mąką i zalać śmietaną.
Doprowadzić do wrzenia po czym dodać groszek i posiekaną natką pietruszki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Kiełbasę wyjąć i pokroić na mniejsze porcje i włożyć do sosu.
Dusić kilka minut na małym ogniu.
Idealnie pasuje do ziemniaków z wody. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *