Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała fasolka z suszonymi śliwkami Iwony

Składniki:

  • ½ kg białej fasoli
  • 20 dkg suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Fasolkę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, w tej samej wodzie gotować. Pod koniec gotowania, wody powinno być mniej niż fasoli. Suszone śliwki namoczyć na 2 godziny, pokroić w paseczki, dodać do gotującej się fasoli.  Boczek pokroić w paseczki i przesmażyć z obraną i posiekaną drobniutko cebulką. Połączyć wszystkie składniki. Z masła i mąki przygotować jasnozłotą  zasmażkę, dodać do fasoli, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubioną sezonową surówką z warzyw.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *