Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała duszona kapusta Iwony

Składniki:

  • 1 główka kapusty około 1 ½ kg
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Kapustę oczyścić , poszatkować , zalać wrzątkiem i gotować 5 minut bez przykrycia, dodać sok z cytryny i jeszcze gotować  5 minut, odcedzić. Cebulę i marchewkę, obrać i drobno posiekać, obsmażyć na maśle i dodać do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem , dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Podawać do dań z wieprzowiny, gęsi i kaczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *