Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Beza z musem jagodowym

A teraz coś dla miłośników słodkości czyli przepis na bezę z musem jagodowym. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: białek, cukru, szczypty soli oraz jagód. 

 

Składniki:

  • 1 szkl jagód
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć białka ( białka powinny mieć temperaturę pokojową).
    Lekko je roztrzepać po czym dodać szczyptę soli.
    Wówczas całość dokładnie ubić na puszystą masę.
    Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo cukier.
    Ubitą pianę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i piec około 45 minut.
    W między czasie do blendera wrzucić jagody.
    Kilka odłożyć do dekoracji.
    Dodać do nich śmietankę kremówkę.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity mus.
    Na upieczoną bezę wylać mus i posypać odłożonymi jagodami.  
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *