Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Benedyktynka

Składniki:

  • ½ łyżeczki goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyzeczka mięty pieprzowej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki korzenia rabarbaru
  • ½ łyżeczki piołunu
  • 1 szkl cukru
  • ½ l wody
  • 1 l spirytusu
  • 1 łyżka szafranu
  • 1 łyżka lawendy

Sposób wykonania:
Do słoja wsypać  goździki, cynamon, majeranek, miętę, tymianek, rabarbar oraz piołun.
Następnie przygotować syrop z wody o cukru i gdy jest jeszcze gorący zalać nim zioła w słoiku.
Odstawić do ostygnięcia po czym wlać spirytus.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę aby zioła mogły opaść na dno słoika.
Wówczas dodać jeszcze lawendę i szafran.
Ponownie wymieszać i przefiltrować.
Rozlać do butelek i przechowywać przez kilka miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *