Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Befsztyki cielęce z sosem z sera roquefort

Składniki:

  • 800 g polędwicy cielęcej
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz świeżo zmielony

Sos:

  • 60 g sera roquefort
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 200 g rosołu cielęcego lub wołowego
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 50 g masła dobrze zmrożonego


Przygotowanie:

Polędwiczki posypać pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać masło i opiec mięso na dużym ogniu z każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać oliwę z oliwek i smażyć mięso dalej przez 15 minut od czasu do czasu obracając. Ser przecisnąć przez sito. Podgrzać białe wino, dodać rozdrobniony ser i rozpuścić go w winie, następnie dodać gęstą śmietanę. Dolać wywar i krótko pogotować. Przyprawić solą i pieprzem, następnie dodać zmrożone masło w kawałkach i gotowym sosem polać pokrojone w plastry polędwiczki cielęce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *