Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Befsztyk w sosie cytrynowym Eli

 

Składniki:

  • ½ kg polędwicy wołowej
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • cebula
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w paski, które obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju.
    Wówczas mięso wyjąc z patelni a wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.
    Wlać do cebuli śmietanę i doprowadzić do wrzenia po czym dodać masło utarte razem z mąką.
    Gotować cały czas mieszając aż mąka się rozpuści i nie będzie żadnych grudek.
    Do sosu włożyć ponownie mięso.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *