Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Befsztyk pychotka

Składniki:


  • 50 dag polędwicy (środkowej)
  • 5 dag masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • gęsta dobra śmietana
  • zielone szparagi
  • ryż
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w duzej ilości wody, odcedzić, pozostawić w cieple. Mięso pokrajać na porcje, rozbić lekko dłonią. Nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą, lekko posolić. Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo, na okrągłej grubej patelni rozgrzać masło z oliwą, położyć mięso. Czynność wykonać bardzo szybko. Nie zdejmować patelni z ognia. Gdy się już mięso zrumieni po jednej stronie, przewrócić widelcem na drugą. Smażyć do czasu uzyskania odpowiedniej krwistości ( patrz tutaj ) Można też polędwicę w przypadku większej ilości gości usmażyć w całości i przed podaniem pokroić w plastry, będzie równie smaczna.
Szparagi oczyścić i ugotować ( patrz tutaj)
Danie podawać udekorowane kleksem śmietany i ziołami.
Uwaga! Ponieważ czas obróbki kulinarnej gra ważną rolę należy dokładnie zaplanować przygotowanie befsztyków i szparagów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *