Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant z aromatycznymi przyprawami

 

Składniki:

    • 1 bażant lub kura
    • 1/2 kg zielonej fasolki
    • 4 marchewki pokrajane w pręciki
    • 2 gałązki selera pokrajane na kawałki
    • 2 łyżki siekanej cebuli
    • 1/4 litra wytrawnego białego wina
    • 3 łyżki octu z jabłkowego moszczu
    • 5 dag masła
    • 1 łyżka oleju
    • 2 laurowe liście
    • 3 goździki
    • 2 łyżki tymianku
    • sól, pieprz świeżo mielony

Sposób przyrządzenia:
Bażanta osolić i opieprzyć zewnątrz i wewnątrz. Rozpuścić 3 dag masła na patelni, dodać olej i zrumienić bażanta ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Przenieść do brytfanny, obłożyć marchewką, selerem, fasolką i cebulą. Zalać białym winem, octem i dodać laurowe liście, goździki i tymianek. Na wierzch rzucić strużyny reszty masła. Piec 1 godzinę w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 C. Podawać razem z jarzynami natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *