Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant w owocowym sosie

 

Składniki:

  • 1 bażant
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml soku winogronowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50ml esencji z zielonej herbaty
  • sok z cytry
  • tłuszcz
  • sól
  • biały pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Bażana oprószyć przyprawami i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.
    Po tym czasie podzielić go na porcję, które podsmażyć, wówczas zalać je sokiem pomarańczowym, sokiem winogronowym, esencją z herbaty oraz winem.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
    Gotowego bażanta wyjąć, ułożyć na półmisku, a sos doprawić do smaku i polać nim ptaka.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez LoLa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *