Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bawarskie szpecle

Ciasto:

  • 1/2 kg. mąki
  • 200 ml. mleka
  • 250 ml. wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju

    Przygotowanie:
    Z podanych składników wymieszać mikserem jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W 5 litrowym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Maszynkę do szpecli ustawić na garnku, wlewać ciasto do pojemnika i poruszać nim , aby z ciasta powstawały kluseczki. Gotujące się kluseczki przemieszać , aby się nie skleiły. Gdy wypłyną, odcedzić i polać zimną wodą. Podawać z gulaszem lub polane zrumienionym masłem i posypane cukrem.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *