Składniki:
250g ananasa świeżego lub z puszki
150ml śmietany
100g jogurtu najlepiej gęstego
4-5 listków żelatyny ( 1 listek 3g )
trochę cukru pudru
świeże maliny lub truskawki
albo syrop owocowy
zielone listki np mięty
Sposób przyrządzenia:
Ananasa miksujemy z niewielkim dodatkiem soku. Jak wiemy, ananas z żelatyną nie tężeje. Żeby to jednak osiągnąć, musimy przecier chwilkę pogotować.
Żelatynę wkładamy na moment do zimnej wody, odciskamy i wrzucamy mieszając do przegotowanego, jeszcze gorącego przecieru.
Gdy przestygnie, mieszamy z jogurtem i ubitą na sztywno śmietaną. Rozdzielamy do małych naczyń np filiżanek i wstawiamy do lodówki. Deser jest dosyć trudno wyciągnąć z naczynek, można sobie pomóc przez wyłożenie filiżanki folią.
Bavarois wykładamy ostrożnie na talerzyk ( podważamy końcówką noża ), Posypujemy cukrem pudrem cały talerzyk razem z deserem. Układamy wokół owoce. Na bavarois kładziemy zielone listki.
Jeśli z syropem, rezygnujemy z cukru pudru.
Smacznego
pomylka
napewno to jest pyszne ale upieral sie bede przy nazwie, bavarois. moim zdaniem jest to typowy przyklad pannacotty, jak wiadomo podstawowym skladnikiem pannacotty jest zelatyna, smietana jogurt. pozdrowienia