Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz ukraiński Marioli

 

Składniki:

  • kilka buraków kilka ziemniaków
  • ¼ główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ skzl. białej fasoli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka pomidorów
  • cukier
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • zielenina

 

 

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie której się moczyła.
Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojoną marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz por.
Wrzucić jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie.
W między czasie starte buraki ugotować osobno po czym przelać do zupy razem z wywarem w którym się gotowały.
Na koniec wrzucić jeszcze pokrojone pomidory, czosnek roztartą z solą.
Doprawić do smaku pieprzem, cukier oraz sok z cytryny.
Podprawić jeszcze śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *