Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz ukraiński Basi

 Składniki:

  • 50 dag wołowiny (kark)
  • 50 dag buraków
  • 50 dag białej kapusty
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki octu
  • 1 pęczek koperku
  • 3/4 pojemnika (15 dag) śmietany
  • sól, pieprz


 

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zalać w garnku 1 i 1/2 litra osolonej wody, gotować 1 i 1/2 godziny. Buraki obrać. Połowę zetrzeć na tarce, resztę pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Oczyszczoną włoszczyznę, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Tarte buraki dodać do wywaru po 30 minutach-resztę warzyw i kminek. Mięso pokroić, ponownie włożyć do zupy. Doprawić octem, solą i pieprzem. Porcje barszczu polać śmietaną, posypać posiekanym koperkiem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *