Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz purpura kardynalska

Składniki:

  • 150 g buraków czerwonych
  • po 100 g marchwi, cebuli, jabłek kwaskowatych, octu, selera
  • po 50 g pietruszki, soli, cukru
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • 1 łyżka mieszanki przypraw ziołowych
  • 2500 ml wody

Sposób przyrządzenia:
Obrane buraki, warzywa korzeniowe i cebulę oraz nie obrane jabłka pokroić na małe kawałki, zalać zimną wodą, doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem. Zagotować i zostawić do wystudzenia. Może stać kilka dni w chłodnym miejscu – wtedy nabiera smaku i aromatu.
Podawać przecedzony i podgrzany do temperatury 65 stopni, jako dodatek pierożki z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *