Składniki:
- 1 l wody
- 10-15 dag boczku wędzonego
- 10 dag kiełbasy
- 150 ml śmietany
- 3 dag mąki
- 800 ml kefiru lub zsiadłego mleka
- 1-2 jajka ugotowane ma twardo
- 5 dag chrzanu (tartego)
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Boczek umyć, zalać wodą, ugotować, wyjąć, przestudzić i pokrajać w kostkę razem z kiełbasą obrana z osłonki. Wywar z boczku połączyć ze śmietaną wymieszana z mąką, chwilę pogotować i wystudzić, dodać kefir, jajka pokrajane w cząstki, boczek, kiełbasę i chrzan, doprawić do smaku.
Barszcz kojarzy sie z burakami, a w tym przepisie nie ma ich wcale, to raczej jakas zupa podhalanska (troche dziwna, bo bez jarzyn), czyli nazwa niewlasciwa. A co ta kielbasa, przepis jakis nietypowy, ja bym nie ryzykowala. To wywar z boczku zaprawiony maka i smietana. Cos nie do jedzenie i bez wartosci.