Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz czerwony z boczniakami

Składniki:

    • 30 dkg białej kapusty
    • 1 duży czerwony burak
    • 1 marchewka
    • 2 ziemniaki
    • 10 dkg boczniaków
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka octu 3%
    • liść laurowy
    • sól, pieprz
    • 1 litr wywaru mięsnego


    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę, obrany burak, cebulę i marchewkę pokroić w słomkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Boczniaki jeśli małe pozostawić w całości, większe podzielić na części. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, poddusić na nim marchew i cebulę, dodać do wywaru, dodać też kapustę i powoli gotować. Po 15 minutach dodać boczniaki. Na reszcie oleju udusić buraki z dodatkiem octu, dusić tak długo mieszając aż zmiękną. Zupę przyprawić do smaku, dodać pokrojoną zieleninę i ewentualnie kwaśną śmietanę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *