Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bardzo ostry sos satay

 

Składniki:

    • 1 cebula
    • 8 suszonych papryczek chilli
    • 1 ząbek czosnku,
    • 20 orzechów nerkowca
    • ½ kostki masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szklanka mleka kokosowego
    • 4 łyżki soku cytrynowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól

Sposób przyrządzenia:
Papryczki chilli zalać ciepła woda i moczyć przez 15 min. Wyjąc, przekroić i
usunąć nasiona. Osaczone z wody paprykę, cebulę, orzechy i czosnek drobno posiekać, a następnie zemleć. W plaskiem rondlu rozgrzać oliwe, włożyć utarta pastę i stale mieszając smażyć przez 5 minut, dodać mleko kokosowe. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Dodać sok cytrynowy, cukier, masło. Doprawić i wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 2 min. Doskonały do mięs z grolla.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *