Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baranina z ziemniakami i cebulą po irlandzku

Składniki:

  • 1 kg karczku baraniego (po wytrybowaniu z około 2 kg karczku z kością)
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 kg marchwi
  • 2 duże cebule
  • ½ łyżeczki listków tymianku
  • posiekana natka pietruszki i posiekany szczypior do przybrania

Wywar:

  • kości pozostałe po trybowaniu
  • 1 duża marchew pokrojona na ćwiartki
  • 1 cebula pokrojona na ćwiartki
  • ½ łodygi selera naciowego
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 gałązka pietruszki
  • sól


Sposób przyrządzenia:

W rondlu umieścić wszystkie składniki wywaru, zalać 3 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż uzyskamy około 1, 5 litra płynu. Przecedzić przez gęste sito.
Mięso pokroić w grubą kostkę, zalać w rondlu przygotowanym wywarem, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować 10 minut. Wytwarzającą się pianę usuwać dokładnie łyżką cedzakową. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zbliżoną wielkością do kostek mięsa, cebulę obrać, pokroić w grube plastry, obraną marchew pokroić na kilka części. Wszystkie te składniki dodać do gotującego się mięsa, dodać tymianek, gotować aż składniki zmiękną. Przed podaniem udekorować zieleniną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *