Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Banany zapiekane z czekoladą i migdałami

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki tartej mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru


Sposób przyrządzenia:

Banany umyć, dokładnie wytrzeć. Skórę naciąć wzdłuż banana lekko ją rozchylając. Odsłonięty miąższ banana posypać cukrem, tartą czekoladą i migdałami. Banany ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż czekolada się rozpuści. Przed podaniem odciąć ostrym nożem końce bananów aby ułatwić ich skonsumowanie. Można dodatkowo uszlachetnić smak i wygląd deseru polewając je rumem, bitą śmietaną czy też syropem owocowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *