Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Banany w kruszonce

Składniki:

  • 5 bananów
  • 5 łyżek likieru z czarnych porzeczek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki okruchów ciasta
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki stopionego masła
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilkanaście orzeszków pistacjowych

    Sposób wykonania:
    Obrane banany pokroić po czym zalać je likierem oraz sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie ułożyć banany w formie wysmarowanej łyżką stopionego masła.
    Następnie pozostałe masło wymieszać z okruchami ciasta oraz z zmielonymi migdałami.
    Rozkruszyć w rękach i posypać banany.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.
    Po około 10 minutach posypać cukrem.
    Po  upieczeniu udekorować czekoladą startą na tarce oraz orzechami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *