Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany zapiekane z bryndzą

Składniki:

  • 7 bakłażanów
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 1 szkl. bryndzy
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:   
    Obrane bakłażany pokroić w kostkę po czym podsmażyć je na połowie rozgrzanego oleju.
    W  między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem i również pokroić je w kostkę.
    Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na pozostałym oleju po czym oprószyć ją mąką.
    Wówczas dodać bakłażany, pomidory, bryndze oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Zalać je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *