Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany z sosem pomidorowym z parmezanem

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 5 łyżek oliwy
  • pieprz
  • garść liści bazylii
  • 250 g startej mozzarelli
  • porcja sosu pomidorowego
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany pokroić na plastry, które skropić oliwą.
    Przełożyć je na blachę i oprószać pieprzem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
    Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
    Posypać je pokruszoną mozzarellą oraz bazylią.
    Zalać sosem pomidorowym i sam wierzch posypać jeszcze parmezanem oraz pieprzem.
    Ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut aż ser się lekko stopi i zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *