Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany smażone z czerwoną papryką

Składniki:

 

  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżych ziół
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

 

Sposób wykonania:
Obrane bakłażany pokroić w kostkę, którą oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
W między czasie papryki pokroić w kostkę a cebule w piórka.
Następnie bakłażany odsączyć z powstałego soku i smażyć je na rozgrzanym oliwie.
Po około 20 minutach wrzucić cebulę, paprykę oraz posiekany czosnek.
Doprawić do smaku cukrem, sola oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu do miękkości warzyw.
Na sam koniec dodać jeszcze nasiona słonecznika uprażone na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *