Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany po katańsku

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sol
  • pieprz

    Przygotowanie;
    Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry, posolić i odstawić na pół godziny. Potem odsączyć i wysuszyć. Rozgrzać oliwie i przesmażyć bakłażany do zrumienienia się, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidory pokroić na połówki, oczyścić z pestek i ułożyć na bakłażanach. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z bułką tartą i pietruszką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Przed podaniem posypać zielona natką.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *