Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan z pomidorami

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ szkl cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag bakłażana
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ szkl bulionu z kury
  • puszka pomidorów
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • szczypta suszonego chili
  • sól
  • 350 g makaronu gemelli

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
Następnie dodać bakłażana pokrojonego w kostkę, ocet oraz bulion i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości bakłażana.
Wówczas dodać pomidory razem z zalewą, przecier pomidorowy oraz oregno.
Nadal dusić już bez przykrycia do zgęstnienia sosu.
Doprawić do smaku solą, chili i bazylią.
Na koniec wymieszać z ugotowanym makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *