Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakaliowy sernik w łatki

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

     Na masę serową:

  • 0,5 kg twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • budyń o smaku waniliowym z cukrem
  • 0,5 szklanki śmietanki
  • 0,5 szklanki bakalii

     Na polewę:

  • 3/4  szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki margaryny lub jak kto woli gotowa polewa w opakowaniu

Sposób wykonania:

  1. Przygotować  ciasto kakaowe.
    Podgrzać masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i mleko. ostudzić. Do
    zimnej masy dodać żółtka, wymieszać. Masę wymieszać z mąką i pianą z
    białek. Na masę serową utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodawać po
    łyżce zmielonego twarogu, wymieszać. Wlać budyń rozmieszany w śmietance
    i pianę z białek. Ostrożnie wmieszać bakalie. Ciasto kakaowe wlać do
    natłuszczonej formy, na nie wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut w
    170 stopni.
    Gorącą polewą polać ciasto.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę Stelmasiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *