Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakaliowiec

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 150 g stopionego masła
  • 50 g drożdży
  • sól
  • masło

    Nadzienie:

  • 150 g rodzynków
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • 150 g orzechów laskowych
  • 100 g moreli suszonych
  • 100 g suszonych fig
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

    Sposób wykonania:

    1. Drożdże rozetrzeć razem z cukrem po czym wymieszać z ciepłym mlekiem.
      Następnie jajka utrzeć ze szczypta soli po czym dodać mąkę, jajka oraz drożdżowy rozczyn.
      Całość dokładnie zagnieść w trakcie dodając letnie masło.
      Odstawić na bok do wyrośnięcia.
      Po wyrośnięcia przekładać ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem na przemian z bakaliami.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *