Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka ziemniaczana z cielęciną

farsz:

  • 600 g cielęciny bez kości
  • 0,5 kalafiora
  • 150g świeżych grzybów
  • 40 g smalcu
  • 40 g mąki
  • 60 g masła

babka:

  • 1,3 ziemniaków
  • 5 jajek
  • 40 g smalcu
  • pęczek natki pietruszki
  • masło do formy
  • bułka tarta
  •  

Sposób wykonania:
Cielęcinę wrzucić do osolonej wody i gotować. W połowie gotowania dorzucić do mięsa kalafior.
W między czasie grzyby posiekać i przesmażyć na rozgrzanym smalcu.
Następnie miękkie mięso i kalafior odcedzić.
Natomiast na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić chłodnym wywarem z cielęciny i kalafiora po czym postawić ponownie na ogniu i gotować cały czas mieszając  aż zgęstnieje, wówczas dodać grzyby, pokrojone w kostkę mięso oraz kalafior, wymieszać.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym dodać do nich jajka, żółtka, natkę pietruszki oraz smalec.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Połowę powstałej masy przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wyłożyć na niej farsz i przykrywamy resztą masy ziemniaczanej.
Zapiec w rozgrzanym piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *