Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z pijanymi rodzynkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 1 kieliszek wódki
  • cukier
  • sol
  • tłuszcz

    Sposób wykonania:
    Rodzynki zalać alkoholem i odstawić do napęcznienia.
    W między czasie tłuszcz utrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą do powstania kremu, wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wbijać po jednym jajku.
    Pod koniec wrzucić jeszcze rodzynki.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Formę przykryć, wstawić do dużego garnka, wypełnionego wodą i gotować ok. 1, 20 minut

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *