Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z kaszy krakowskiej i ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ szkl kaszy krakowskiej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i utłuc.
Następnie wbić do nich żółtka i wsypać kaszę.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz koperkiem.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *