Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z galaretki z jagodami

Składniki:

  • 2 szkl. czarnych jagód
  • łyżka cukru sok z cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 szkl. czerwonego wina
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • bita śmietana
  • cukier puder
  • 2 owoce kiwi

    Sposób wykonania:
    Żelatynę zalać ½ szkl. wody i odstawić do napęcznienia.
    W między czasie 1 ½ szkl, wody z dodatkiem miodu i soku z cytryny doprowadzić do wrzenia, gdy cukier się roztopi zdjąć z ognia i dodać żelatynę.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać wino.
    1/3 powstałej galaretki wylać do salaterki i odstawić do stężenia.
    Natomiast resztę galaretki wymieszać z jagodami i wylać na zastygniętą galaretkę.
    Wstawić do lodówki do stężenia.
    Udekorować bitą śmietaną oraz plasterkami kiwi.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *