Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka wielkanocna z orzechami polana lukrem

 

Składniki:

  • 3 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 6 jaj
  • ¾ szkl cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kilka orzechów włoskich
  • sok z cytryny
  • ½ szkl cukru pudru

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek do żółtek dodać cukier.
Razem ucierać do uzyskania białej gładkiej masy, wówczas nie przerywając uciernia dodawać stopniowo sok z cytryny.
Gdy składniki się połączyć dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać, przesypując przesianą mąką.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.
W między czasie do soku z cytryny wsypać cukier puder i ucierać tak długo  aż powstanie gesty biały lukier.
Po upieczeniu odstawić babkę do ostygnięcia, wówczas polać ją lukrem.
I gdy lukier jeszcze nie zastygł wbić w niego połówki orzechów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *