Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka serowa na herbatnikach

Składniki:

  • 200 g herbatników  polewie czekoladowej
  • kilka łyżek stopionego masła
  • 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • masło
  • 500 g białego sera
  • 300 g płatków migdałowych
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 800 g jabłek
  • 3 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 2/3 szjkl. cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Herbatniki pokruszyć po czym wymieszać z roztopionym masłem, cukrem oraz orzechami.
    Ugnieść na dnie formy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.
    W między czasie ser, jajka, cukier i płatki zmiksować po czym rozsmarować na podpieczonym cieście.
    Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
    Natomiast obrane jabłka pokroić na kawałki, które obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
    Po upieczeniu rozłożyć na cieście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *