Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka ryżowo-truskawkowa

Składniki:

  • 50 dag truskawek
  • 20 dag tłustego sera twarogowego
  • ¾ szkl. ryżu
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Mleko wymieszać z ½ szkl. wody po czym zalać ryż.
    Dodać jeszcze szczyptę soli i ugotować.
    W między czasie galaretkę rozpuścić w ¼ szkl. wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie truskawki razem z twarogiem zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku cukrem.
    Do masy truskawkowej dodać ryż oraz galaretkę, dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do lodówki na 4godziny.
    Po tym czasie przełożyć babkę z salaterki na półmisek i udekorować truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *