Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka rumowa

 

Składniki:

 

  50 dag mąki

  5 dag drożdży

  15 dag cukru

  15 dag masła

  3 jaja

  3 żółtka

  ćwierć szklanki mleka

  1/2 szklanki gęstej śmietany

  3 łyżki rodzynek

  50 g rumu

  szczypta soli

    lukier

  4 łyżki cukru pudru

  2 łyżki soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Rodzynki opłukać, zalać rumem.Mąkę przesiać do płaskiego naczynia, zrobić wgłębienie.

Do dołka wsypać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko i wymieszać.

Naczynie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.Jaja i żółtka ubić z cukrem i wymieszać ze śmietaną.

Do wyrośniętego, dojrzałego rozczynu wlać masę jajeczną oraz rum z rodzynkami.

Zagnieść ciasto, a gdy stanie się jednolite, wyrabiać je z wlewanym po trochu, stopionym, letnim tłuszczem, aż będzie błyszczące i zacznie odstawać od ręki.

Dwie małe formy do babek lub jedną dużą (najlepiej z kominkiem) nasmarować tłuszczem i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyraźnie się podniesie, wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 40- 50 minut w temperaturze 190 – 200ºC.Ostudzoną babkę polać lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem cytrynowym (gdyby był zbyt gęsty, dodać odrobinę wody) lub kieliszkiem wódki czy rumu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *