Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka piaskowa cytrynowa

 

Składniki:

  • kostka masła
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ szkl. maki ziemniaczanej
  • 2 op. budyniu o smaku cytrynowym
  • 3 łyżki mąki
  • sok z cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz
  • tarta bułka

 

 

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodać po jednym żółtku, ok. i skórkę z cytryny.
    Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz budyń.
    Dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *