Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka Magdalenka

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na pyszne ciasta. Babka Magdalenka. Przepis zawiera: mąkę, jajka, masło, cukier oraz sok i skórkę z cytryny. 
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • skórka i sok z 1 cytryny 

Sposób wykonania:

  1. Masło wrzucić do rondelka.
    Rozpuścić go na małym ogniu po czym odstawić na bok do ostygnięcia. 
    W między czasie do żółtek wsypać cukier i razem ucierać na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masło.
    Gdy składniki się połączą wsypywać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Na sam koniec dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.
    Wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
    Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. 
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *