Składniki:
- 4 jajka
- 30 dkg jogurtu naturalnego
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanka mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 lukier klasyczny(polewa)
Sposób przyrządzenia:
Białka ubić na sztywno dodać cukier waniliowy , cukier i żółtka. Miksując dodawać jogurt, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszane składniki wylać do formy 25 centymetrowej. Czas pieczenia 50 minut w temperaturze180-200*C Wystudzoną babkę polać lukrem. Smacznego!
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez agap
REWELACJA
Polecam! Babka bardzo łatwa, szybka i smaczna. Wilgotna i długo zachowuje świeżość.
MUFFINKI
Z ciasta podanego w przepisie zrobiłam z dziećmi muffinki. Babeczki piekłam ok. 15-17 min (do zrumienienia). Ciasto doskonale sie do tego nadaje. Dzięki temu, że ubijanie ciasta zaczynamy od białek, a nie dodajemy na koñcu piany, ciasto nie „gaśnie”, zachowuje pulchność i możne postać surowe przez 1,5 do 2 godzin (tyle mniej więcej zajmuje pieczenie wszystkich muffinek). 1 porcja ciasta wystarcza na około 50-60 babeczek. Jeszcze raz dziękuję za przepis i wszystkim POLECAM.