Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka jogurtowa

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/3 szkl. oleju
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g maki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • skórka starta z ½ cytryny
  • ½ szkl. mielonych migdałów
  • masło
  • bułka tarta

    Sos:

  • 2 łyżki budyniu o smaku toffi
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej
  • ½ szkl śmietanki

    Sposób wykonania:

    1. Jajka zmiksować razem z jogurtem i olejem po czym stopniowo nie przerywając mieszania dodać mąkę, cukier, skórkę z cytryny oraz migdały.
      Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
      W miedzy czasie budyń przygotować według opisu na opakowaniu.
      Gdy będzie jeszcze gorący dodać do niego czekoladę startą na tarce aby mogła sie rozpuść a na koniec dodać jeszcze śmietankę.
      Całość dokładnie wymieszać i polać ciasto po upieczeniu.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *