Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka herbaciana

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • czubata łyżeczka liściastej herbaty
  • ½ skzl. rodzynków
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ¼ szkl. soku z cytryny
  • cukier cynamonowy

 

Sposób wykonania:

  1. Herbatę zaparzyć w szklance z wrzątkiem po czym ja przecedzić o odstawić aby ostygła.
    W między czasie masło zmiksować z dodatkiem cukru.
    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia oraz rodzynki.
    Na koniec wlać napar herbaciany wymieszany z sodą oczyszczoną.
    Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
    W między czasie cukier puder ucierać dolewając w trakcie sok z cytryny aż powstanie gęsty lukier, polać nim babkę po upieczeniu oraz posypać jeszcze cukrem cynamonowym.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *