Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa ucierana

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • opakowanie suchych drożdży
  • 8 jajek
  • 20 dag masła
  • ¾ szkl. cukru
  • rodzynki
  • cukier puder

    Sposób wykonania:
    Do mąki dodać ¾ torebki drożdży i wymieszać po czym dodać masło i całość dokładnie utrzeć.
    W trackie dodawać po jednym żółtku a na koniec wrzucić rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać do niego białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
    Następnie przelać ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Po ok. 30 minutach wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i upiec.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *