Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka czekoladowo-orzechowa

Skład:

  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 50 g mąki kartoflanej
  • 10 g proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Czekoladę utrzeć na tarce i wymieszać z orzechami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę. Ucierając dodać cukier, żółtka, a następnie mąkę i czekoladę orzechami. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Do formy natłuszczonej i wysypanej mąką przełożyć ciasto i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *