Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babeczki z orzechową masą

Składniki;

  • 2,5 szkl. mąki
  • 20 dag margaryny
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy

    Masa:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 1 kostka masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kieliszek rumu
  • płatki migdałowe

    Sposób wykonania:
    Margarynę utrzeć razem z mąką po czym w trakcie dodawać żółtka, cukier oraz cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
    W między czasie na suchej patelni zarumienić orzechy po czym je zmielić i utrzeć  z masłem, cukrem pudrem oraz żółtkami.
    Pod koniec wlać rum i dokładnie połączyć.
    Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować i wylepić nim foremki do babeczek.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec aż nabiorą złotego koloru.
    Po upieczeniu napełnić je masa i udekorować płatkami migdałowymi.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *