Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babeczki czekoladowe Martyny

Pyszne, proste w wykonaniu babeczki czekoladowe Martyny. Aby je upiec potrzebujesz: mąki pszennej, jajka, czekolady i mleka. 
 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakako
  • ½ tabliczki czekolady
  • 1 jajko
  • 90 ml oliwy
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli 

 
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, solą i sodą.
    Dodać jeszcze cukier i kakao.
    Całość przemieszać.
    Do miski wlać mleko i oliwę z oliwek.
    Wbić jajko i razem roztrzepać.
    Następnie połączyć mokre składniki z suchymi.
    Dorzucić jeszcze czekoladę połamaną na małe kawałki.
    Całość przemieszać.
    Powstałe ciasto przelać do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15-20 minut.
    Gotowe babeczki udekorować według upodobań.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *